.

.

Fényvédelem

2018. március 19. - horváth eszter

Bár a héten még jócskán kijut a télből, egyre inkább ácsingózunk az éltető, melegséget adó napsugarak után. Hazánkban még mindig nem beszélünk eleget a megfelelő fényvédelemről, és még inkább kevésbé védjük körültekintően bőrünket. A naptejek, fényvédők szezonális termékek a drogériák polcain, és jobb esetben csak nyaralás alkalmával vásárolunk belőlük. A fényvédőt tartalmazó nappali hidratáló arckrémek fogalma pedig, többé-kevésbé ismeretlen terület számunkra.

6777ffeaa005f0c47923236805d38b40.jpg

Egyre többet hallat magáról az ázsiai bőrápolási rutin, melynek egyik alappillére a szigorú fényvédelem. Míg Magyarországon dívik a napsütötte, szoláriumozott bőr, addig Ázsiában arra törekednek a nők, hogy megőrizzék makulátlanul fehér bőrüket. Fényvédelem nélkül ki sem lépnek az utcára!

 

A Nap sugarainak persze számos jótékony hatása ismert:

-szabályozza az alvási ciklusunkat

-stimulálja a szervezet D vitamin termelését

-fokozza a jólét érzését.

De mindezek mellett, néhány hátrányos tulajdonsággal is rendelkezik, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk!:

-a napfénynek kitett bőrfelület idő előtti bőröregedésnek, ráncosodásnak indul

-különböző pigment foltok alakulhatnak ki a bőrön

-bőrrákhoz vezethet.

Bőrünk ugyan képes némiképp az UVB sugarak ellen természetes védelmet nyújtani, ugyanis ezeknek a sugaraknak kb. 70-80%-át blokkolja. A veszélyesebb UVA sugarakkal szemben, amelyek felelősek pl. a napégés és bőrrák kialakulásáért, azonban tehetetlen a bőrünk!

Egyes amerikai kutatások szerint, étrendünk is befolyásolhatja bőrünk, napfénnyel szembeni védekezését. Gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrendet kell követnünk, melyek antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, így csökkentik a napsugarak káros hatásait.

 

BŐRRÁK

A bőrrák leggyakoribb (és legkevésbé agresszív) formája a bazális sejtes karcinóma . A bőr felső rétegében alakul ki, és nem terjed a bőr mélyebb rétegeibe.

Míg egy másik formája - laphámsejtes karcinóma, nagyobb valószínűséggel terjed a test más részeire is. Korai felismerés esetén, nem okoz komolyabb problémát.

Azonban a melanoma - a bőr pigmentsejtjeiből induló és más szervekre könnyen elterjedő rák - halálos lehet. A bőrrák okozta elhalálozás 75%-t a melanoma okozza.

Személyesen is érintett vagyok a melanomával való “küzdelem” területén, így nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmet ezekre a veszélyekre!  

http://dandelionnaturproduct.blog.hu/2017/08/10/borrak_om 

 

MILYEN FÉNYVÉDELMI LEHETŐSÉGEINK VANNAK?

„Két mértékegysége van a fényvédelemnek, az egyik az SPF, a másik a PA érték. Leegyszerűsítve az SPF az UV-B sugarak, így a bőrpirosság ellen véd, a PA pedig az UV-A sugarakra, így első sorban az öregedésre vonatkozik. Mindkét sugárzás rákkeltő. Az ózonréteg csak az UV-B sugarakat szűri.

Az SPF egy általában 15 és 50 között terjedő szám, ideális 25-50 között.

A PA érték nem szám, hanem keresztekkel van jelölve: +,++,+++,++++. Az FDA által még nem befogadott, így nyugati termékeken még nem látjuk megjelölve.  (FDA=food and drug agency, az az amerikai intézmény, amely például az új gyógyszerek forgalomba hozatalát is engedélyezi)

A fényvédőket alapvetően két csoportra oszthatjuk, fizikai és kémiai fényvédőkre.

A fizikaiak (titánium-oxid és cink-oxid) a bőr felszínén maradnak, jól védenek az UV-B és az UV-A sugarak ellen is. Érzékeny bőrnek (pirosság, rozácea) ideálisabbak, azonnali védelmet nyújtanak. Sportoláshoz nem ideálisak, mert ha izzadunk, elmozdulnak, pont azért, mert nem szívódnak be. Nem zárják el a pórusokat. Sok kell belőlük, mert közvetlenül a molekulák védenek. (A molekulák között azonban behatolhatnak az UV-sugarak a bőrig.) Fehér filmet hagynak a bőrön.

A kémiai fényvédők (oxybenzon, avobenzon stb) alkalmasabbak napi használatra, könnyen eloszlathatóak, smink alá ideálisak. Minél magasabb az SPF és minél többféle vegyületből állnak, annál könnyebben irritálnak, ezért érzékeny bőrnek nem ideálisak. A felvitel után húsz perccel kezdenek el hatni. Az UV-fény hatására lebomlanak, ezért gyakran kell őket felvinni. Mivel az UV-sugarakat hővé alakítják ezért a kipirosodást és az érzékeny rozáceás bőrt triggerelik.” (tudományosszepseg.com) 

 

FÉNYVÉDŐK ALKALMAZÁSA

Ha már megtaláltad a számodra legmegfelelőbb fényvédő krémet, naptejet, ne felejtsd el azt a fontos momentumot sem, hogy nagyjából fél órával korábban gondoskodni kell a használatukról mielőtt napra mennél!

Két óránként célszerű újrakenni a fényvédőt, hogy tökéletes hatást biztosítson a számodra!

fenyvedo_tablazat.jpg

 

VÉGSZÓ

Nemrégiben sikerült beszereznem, a napokban jelent csak meg a termék a márka polcain, a Yves Rocher- Elixir Jeunesse nappali hidratáló arckrémjét 30 FPS/SPF UVA PA+++

img_20180319_095735_296.jpg

Bár a márka arcápolási termékei, nem képezik a szívem csücskét, de ez a termékük nagyon jól alkalmazható. Könnyen felszívódik a bőrbe, kényelmes a használata, nincs „nehéz érzet” az alkalmazásánál. Ami még a termék mellett szól: táskakompatibilis! 

30 ml kiszerelése kényelmessé teszi, hogy nap mint nap magunkkal vigyük a terméket…

 

1.jpg

 

 

 

 

 

Horváth Eszter- kozmetikus szakoktató

A bejegyzés trackback címe:

https://dandelionnaturproduct.blog.hu/api/trackback/id/tr2013751890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása