.

.

Állatok a szépség szolgálatában

2017. október 24. - horváth eszter

Számtalan cikk jelent már meg a szépségipar oltárán szenvedő ártatlan állatokról, akik különböző nagynevű cégek kísérleti alanyai. Mégsem lehet erről eleget beszélni! Egyre többen figyelünk oda arra, hogy olyan kozmetikumokat vásároljunk, amik állatkísérletektől mentesek. Ez jól hangzik! De valójában pontosan tudjuk, hogy mi zajlik a színfalak mögött és miért is fontos mindez?

xallatkiserlet_copy_jpg_pagespeed_ic_ywqpxtfvnb.jpg

A kozmetikai cégek, leginkább patkányokon, tengerimalacokon, egereken és nyulakon végzik állatkísérleteiket.

Egyetlen bőrérzékenységi teszthez 32 tengerimalac, vagy 16 egér szükséges. Az ilyen típusú vizsgálatoknál, a bőr alá injektálják a vizsgálandó anyagot, vagy a bőr felszínére helyezik, és több napon keresztül figyelik, hogy az adott anyag kivált-e bőrirritációt, bőrviszketést, esetleg fekélyt.

Szemirritáció vizsgálatánál általában nyuszik a tesztalanyok. Ilyenkor az állatok szemébe cseppentik a vizsgálandó terméket és ismét figyelik, hogy mennyi idő alatt vörösödik be az kis állat szeme. Természetesen ezek a tesztek minden alkalommal égő, maró érzés kíséretében zajlanak az állatoknál. A végeredmény pedig, hogy kis idő elteltével vakság alakul ki ezeknél a nyusziknál.

Orális toxicitást is vizsgálnak kozmetikai termékek tesztelésénél. Ebben az esetben az a kérdés, hogy ha a kozmetikum a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, milyen hatást vált ki az embereknél. Egy ilyen teszt elvégzéséhez 7 tengerimalac szükséges. Egy adagolócső segítségével lekényszerítik a tengerimalacok torkán a vizsgálandó anyagot. A tengerimalacok szervezete erre hasmenéssel, görcsökkel, szájvérzéssel, erős rohamokkal, bénulással reagál.

Nyilvánvalóan a kísérleti célokra „használt” állatok szenvednek! Nem csillapítják fájdalmukat semmilyen eszközzel!

2-s.jpg

2013 március 11-től betiltották az EU-n belül az állatkísérleteket! Igen ám, de mindez sajnos nem elég! Számos olyan multinacionális cég van, amely tovább folytatja állatkísérleteit az unión kívül!

tegyunk-az-allatkiserletek-ellen-06050540.jpg

Csak egy példa, a Body Shop ugyan nem tesztel állatokon, de a L'Oreal megvásárolta a márkát, aki viszont folytat állatkísérleteket! Vagy itt van nekünk az Estee Lauder, aki szintén zenész, bekebelezve számos más márkát. Övé például a M.A.C., Bobby Braun, vagy a Clinique. Legnagyobb szívfájdalmam az Yves Roches, aki a kínai piacon is jelen van, és mivel Kína támogatja, sőt, kötelezi az állatkísérletet, biztosak lehetünk benne, hogy a francia cég is végez ilyesfajta kísérleteket!

Hogy erre mi szükség? Igazából semmi! Ugyanis az állatok szervezete és bőre, egészen másképp reagál mint az emberé. Így a végeredményül kapott adatok, sokszor nem is tükrözik azt a valóságot, amit várnánk tőlük! Ráadásul laboratóriumi körülmények között. mesterségesen előállított emberi szöveteken is végezhetnének kísérleteket az adott cégek, sokkal nagyobb pontossággal.

Érdemes tehát továbbra is tudatosan odafigyelnünk arra, hogy olyan termékeket emeljünk le a boltok polcairól, amelyek állatkísérletektől mentesek! Így vásárlásunkkal nem támogatjuk az állatok felesleges szenvedését!

 

ee2.jpg

 

 

 

 

 

 

Horváth Eszter-kozmetikus szakoktató

A bejegyzés trackback címe:

https://dandelionnaturproduct.blog.hu/api/trackback/id/tr3013067440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása