.

.

Őssejt a kozmetikában

2017. október 05. - horváth eszter

Sci-fi, marketing vagy valóság?

Az őssejt szót mindenki valami természetfeletti csodával párosítja. Olyan titkot rejt, ami gyógyír minden problémára. Megoldást nyújt számos gyógyíthatatlan kórra, olykor egyes rákos megbetegedésre is. Kis túlzással az örök élet és fiatalság forrásával kecsegtet bennünket. 

scienceploitation-is-the-beauty-industry-borrowing-language-for-stem-cell-science-claims_wrbm_large.jpg

Az orvostudomány mellett így a kozmetikai ipar is lecsapott a felkínálkozó lehetőségre, és számos klinikai kutatást végeznek a témában, nem kevés pénzt és időt áldozva az eredményekre. 

A baj csupán annyi, hogy az orvoslás területén gyerekcipőben (sem) járó őssejt felhasználásnak, vajmi kevés köze van a kozmetikai krémekbe csomagolt őssejtekhez. Ugyanis sejteket arckrémekben kínálni lehetetlenség, hiszen maguk a sejtek, nagyon rövid ideig életképesek, hamar elpusztulnak. Másrészt, az amerikai, európai és az egyesült királyságbeli törvények értelmében kozmetikumoknak szigorúan tilos emberi szöveteket vagy kivonatokat tartalmazni! 

A kozmetikai termékeket gyártó cégeknek mégis megoldást kellett találni, hiszen marketing szempontból, meglehetősen hangzatos a kifejezés: őssejt  Megszületett a megoldás: növényi őssejtekkel töltik fel a kozmetikumokat! Hogy a valósághoz ennek sincs semmi köze, az már mellékes!

Ha az emberi őssejt valaha is képes lesz a gyógyításra, a növényi őssejt erre egészen biztosan alkalmatlan marad. Ember és növény ugyanis nem teljesen kompatibilis egymással.

Joggal merül fel a kérdés, tulajdonképpen akkor mi is kerül a növényi őssejtet tartalmazó kozmetikumokba? A csavar pedig itt található a történetben: növényi kivonatokkal gazdagítják az adott terméket, amit aztán a rendkívül hangzatos őssejt kifejezéssel dobnak piacra.

 2009 szeptemberében a Lancome útnak indította új anti-aging arckrémjét, az "Absolue Precious Cells" –ot. Úgy hirdették, hogy a krém "segít a bőr őssejtjeinek helyreállításában és a fiatal arcbőr visszaszerzésében". A krém 50 ml és 237 dollárba került. Később kiderült, hogy a termék nem tartalmaz sem őssejteket, sem az őssejtek egyetlen összetevőjét sem! Dr. Bruno Bernard, a Lancome anyavállalatának, L'Oréal párizsi kutatólaboratóriumának projektigazgatója később aztán tisztázta a helyzetet: alma kivonatot tartalmaz a termék, őssejtet nem!

Hazánkban is nagyon sok cég kínálja növényi őssejtet tartalmazó csodakrémjeit. Egy francia, természetes kozmetikumokat gyártó vállalat arcápoló termékeit én is teszteltem (természetesen) a témában. Vásároltam egy szérumot, és mellé egy hidratáló arckrémet. 

20171004_082335.jpg

Az első tapasztalatom meglehetősen negatív volt! Sehogy sem értem, hogy egy természetes kozmetikum, hogy tud ennyire intenzív illatanyaggal rendelkezni? 

A bőröm azonban nagyon hamar és jól felvette a szérumot és az arckrémet is. Kellemes érzés volt a használatuk. Aztán rápillantottam az INCI listára. De nem igazán szerettem volna elhinni azt, amit láttam! 

20171004_082605.jpg

A növényi őssejtet tartalmazó természetes csodakozmetikum összetevőinek előkelő helyén egy szilikon származék szerepel. Nem sokkal hátrébb a sorban, pedig az alkohol követi őt! Majd őssejtként, almakivonat található benne. Az erős illatanyag újabb szilikon származékot utasít maga mögé. A java pedig csak most következik: nátrium-hidroxid. Ez egy elég erős maró lúg, ami ugyan nagyon kis mennyiségben szerepel a termékben, ezzel állítják be a krém pH értékét…. no de mégis! Aztán tartósítószerek tömkelege. Hatóanyag elenyésző mennyiségben található a termékben!

Azt hiszem. az őssejtes tesztelést befejezem, bár még nem fogyott el sem a szérum, sem az arckrém….nem mérgezem tovább a bőröm a fiatalság reményében!

 

ee2.jpg

 

 

 

 

 

Horváth Eszter-kozmetikus szakoktató

A bejegyzés trackback címe:

https://dandelionnaturproduct.blog.hu/api/trackback/id/tr8612930045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása