.

.

Orangutánok védelmében-Pálmaolaj mindenáron?

2017. december 14. - horváth eszter

Évekkel ezelőtt, amikor ismerkedni kezdtem a természetes kozmetikumok világával, láttam egy néhány perces kis videó filmet a pálmaolaj kitermeléséről és előállításáról. Napokkal később is kísértettek azok a képek, amikkel akkor, ott szembesültem. 

Kártyavárként összeomló hatalmas esőerdők, megsebzett állatok menekülése, megállíthatatlan munkagépek tucatjai. Ahhoz, hogy mi emberek olajpálma ültetvényeket létesíthessünk, helyhiány miatt, nagyjából napi húsz hektárnyi esőerdőt kell kipusztítanunk. Hogy aztán a felégetett erdők területére, olajpálmákat ültethessünk. Százalékban kifejezve, ez az esőerdők területeinek 75%-át, érintette már napjainkig. Döbbenetesen magas szám ez! Sokkoló tény továbbá az is, hogy ahová egyszer olajpálma ültetvény kerül, azon a területen nagyon sokáig nem képes újra erdő növekedni. A föld elveszíti termőképességét. Ennek magyarázata az, hogy az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami elpusztít minden más növényt, és ez az anyag évtizedekig még a talajban is marad. Ha mindez nem lenne még elég, a következő tény, hogy az esőerdők irtásával klímaváltozást idézünk elő. Mindemellett veszélyeztetjük, kipusztítjuk természetes élőhelyüket számos állatfajnak.  Ilyen halálra ítélt állatok, az orangutánok, elefántok, és tigrisek. Az orangutánok a legveszélyeztetetebb állatfajok közé tartoznak mára. Jelen pillanatban, a kipusztulás veszélye fenyegeti őket.

067860df5d5476e2bfd80344cca20072.jpg

 

222575de68f77483bd86c79eae98ff0e.jpg

Szomorú hír, de olcsósága miatt, a pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi zsiradék a világon! Legjelentősebb felhasználói a margarint előállító nagyvállalatok, és természetesen a kozmetikai ipar is. A pálmaolajat megtalálhatjuk számos testápolóban, továbbá szappanokban, samponokban, kézkrémekben, rúzsokban, csokoládéban és a legtöbb desszertben is. Bio üzemanyagot és természetes kozmetikumokat készítünk, a természet totális elpusztításával. A befektető vállalatok vezetői azzal érvelnek a pálmaültetvények mellet, hogy hatalmas a kereslet a pálmaolajra, és az eddig létesített ültetvények nem elégítik ki a felmerülő igényeket. Újabb és újabb ültetvények létrehozására van szükség. Afrikában és Dél-Kelet Ázsiában egymást érik a hasonló befektetések. Mit tehetünk mi, hogy némiképp megfékezzük ezt a mértéktelen pusztítást? 

5f6abe7c61836245676a6ae23043723a.jpg

Nagyon sokat! Vásároljunk tudatosabban! Ha a megvásárolni kívánt termék összetevői között szerepel a pálmaolaj, gondold végig, milyen természeti pusztítás megy végbe azért, hogy aztán ezt te fizesd meg. Persze a vásárló nincs könnyű helyzetben, hiszen sokszor nem is pálmaolajként tüntetik fel a gyártók a termék összetevői között, hanem valamilyen szintetikus alapanyagként. Néhány éve viszont, különböző környezetvédelmi szervezetek hatalmas akciókba kezdtek. Bátran mondhatjuk, hogy az eredmény: Győzelem! A Greenpeace kampányainak köszönhetően, egy-egy hatalmas és nagynevű vállalat álláspontot váltott. Vállalták ugyanis, hogy nem pusztítják tovább az indonéziai esőerdők fáit. Hatalmas előrelépést jelent ez annak érdekében, hogy megóvjuk a Földnek, ezen területein élő állatok természetes élőhelyét, és némiképp lelassítsuk a klímaváltozás folyamatát. A pálmaolaj, vagy pálmazsír, tehát az olajpálma nevű növény terméséből préselt meglehetősen olcsó zsiradék. Őshazája Nyugat-Afrika. Az európai országokba csak a 19. században jutott el. A legtöbb pálmaolajat termelő országok közé soroljuk: Indonézia-t, Malajzia-t, Sierra Leone-t, és Kolumbiát. Joggal merül fel a kérdés mindannyiunkban, helyettesíthető lenne-e a pálmaolaj más növényi zsiradékkal? Nos, felválthatnánk a pálmaolajat akár repce vagy napraforgó, esetleg szójaolajokra is. Ebben az esetben viszont sokkal több termőföldre lenne szükség az azonos mennyiségű olaj előállításához. Hogy miért is nem képes lemondani a kozmetikai ipar a pálmaolajról? A válasz rendkívül egyszerű. A pálmaolaj nagyon jól és mélyen hidratálja a bőrt. Magas az E-vitamin tartalma, emiatt végtelenül népszerű anti-ageing kozmetikumok összetevőjeként. Ránctalanító hatása mellett pedig, megköti a szabad gyököket. Mivel a hajra is fantasztikus hatással bír, így a samponokból és balzsamokból, hajpakolásokból sem mellőzik.

e7b9e00d07acb5b5eea49a706d8e902f.jpg

ee2.jpg

 

 

 

 

 

 

Horváth Eszter-kozmetikus szakoktató

A bejegyzés trackback címe:

https://dandelionnaturproduct.blog.hu/api/trackback/id/tr1013500283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása