.

.

Bőrügyek

2017. szeptember 29. - horváth eszter

Nem is olyan régen a kezembe akadt, dr Yael Adler, Bőrügyek című könyve. A szerző rendhagyó módon mesél az emberi bőrről. Magával ragadó a közvetlen és a hétköznapi ember számára is érthető stílusa. Innen merítettem ihletet, hogy egy picit közelebb hozzam ebben a cikkben mindenki számára ezt a nagyon fontos és sokszor méltatlanul elhanyagolt szervünket.

Nyomok a bőrön

A bőrrel kapcsolatban szinte a csapból is az a tény folyik, hogy ez a legnagyobb felületű szervünk. Ezt mindenki tudja. Nagyjából 2 nm. De beborít mindent, mindent amit magunkban hordunk. Tulajdonképpen ez az antennánk. „Adja és veszi a jeleket, táplálja az érzékeinket. Bőrünk a vágy tárgya”. Szerintem bele sem gondolunk, hogy „ez a szervünk roppant érzékeny kommunikációs eszköz. Nélküle nincs se izgalom, se szex.”

7326d9fe38d8e49d323cda1529dae3b5.jpg

Hogy mennyire fontos szervünk a bőr, azt a nyelvünk is elárulja. „Vannak napok, amikor nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, néha meg nem férünk a bőrünkbe”. Egyeseknek pedig vastag a bőr a képén, olykor pedig lesül a bőr a képünkről.” Hosszasan sorolhatnám még, de azt mégis kevesen tudják, hogy hány létfontosságú feladatot lát el az érdekünkben a bőrünk. Először is elválaszt minket a külvilágtól. Téglafalként védelmez bennünket a veszélyes behatolóktól, a mérgektől és a kórokozóktól. Bőrünk a testünk saját klímaberendezése. Felelős a hőszabályozásért. „A legújabb kutatások szerint, a bőr még a szagokat és a hangokat is képes valamilyen mértékben érzékelni.”

bf2d010ea7d10d2dff6de5df53a69eac.jpg

Te tudtad, hogy percenként nagyjából 40 ezer bőrpikkely válik le rólad? Ez napi 10 grammot jelent . A kozmetikában ezt elhalt hámsejtként emlegetjük és arcradírokkal/peelingekkel támogatjuk meg a leválásukat. Sokan hanyagul legyintenek a bőrre, de igenis fontos és mélyre hatoló szervről beszélünk. Nemcsak a környezettel, de a belső világunkkal is kommunikál. Élénk eszmecserét folytat az ideg,-és immunrendszerünkkel.

borstruktura.jpg

Szerencsés esetben naponta foglalkozunk a bőrünkkel: az ápolásával, az öregedésével, az allergiákkal, a napozással... A bőrön látható az öröm és szomorúság. A félelem és az öregedés. A lúdbőr vagy a helytelen táplálkozás. Bőrredők, ráncok, pajzsmirigy problémák.

„A bőr olyan mint egy nagy képeskönyv, tele nyilvánvaló és rejtett nyomokkal és utalásokkal. Aki tud olvasni a nyomokból, ámulva tapasztalhatja, hogy a látható sokszor elvezet a láthatatlanhoz.”

ee2.jpg

 

 

 

 

 

 

Horváth Eszter-kozmetikus szakoktató

A bejegyzés trackback címe:

https://dandelionnaturproduct.blog.hu/api/trackback/id/tr5412910553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása